Biest:

‘Vloeibaar goud, voor de beste start’

Goede biest is van levensbelang voor een kalf. Kalveren krijgen geen antistoffen van de moeder via de placenta, alle antistoffen halen ze uit de biest. Een 4-tal punten zijn van belang voor een goede biestgift: kwaliteit, hygiëne, invriezen en verwarmen.

Kwaliteit

Kwaliteit

De kwaliteit van biest neemt snel af, 12 uur na de geboorte zijn de antistoffen in de biest al 40% minder. Het is dus van belang, dat de koe direct na de geboorte gemolken wordt. De doorlaatbaarheid van de darmen van het kalf neemt ook snel af. 6 uur na de geboorte is de darm al voor 60% gesloten. Geef het kalf daarom zo snel mogelijk na de geboorte biest van goede kwaliteit. Alpuro Breeding adviseert:

  • binnen 2 uur = 3 liter

  • binnen 6 uur = 4 liter

  • binnen 24 uur = 8 liter

Het produceren van hoge kwaliteitsbiest begint bij de voeding van de droge koeien. Het is belangrijk dat het rantsoen voldoende eiwit en mineralen bevat.

Hygiëne

Hygiëne

Ook al heeft u hoge kwaliteitsbiest gewonnen, de kwaliteit van de biest kan sterk worden beïnvloed door de hoogte van het kiemgetal. Kiemen zorgen ervoor dat de opname van antistoffen in de darm wordt verminderd. Het snel koelen van de biest is daarom heel belangrijk. Hygiëne bij het winnen van biest begint bij het melken van de koe. U dient de spenen goed schoon te maken. Gebruik bij het opvangen van de biest een schone emmer of melkketel.

Invriezen

Invriezen

Als de biest van goede kwaliteit is, kunt u het kalf de biest geven en wat overblijft kunt u invriezen. Dan heeft u altijd iets achter de hand in geval van nood. Biestzakken zijn uitermate geschikt voor het invriezen van biest. Vier liter is de meest gangbare maat. U kunt hier gemakkelijk een speen of sonde aan bevestigen om het kalf zo, na opwarmen, de biest te geven.

Verwarmen

Verwarmen

Bij het opwarmen van biest mag het water waarin de biestzak wordt gelegd niet boven de 60°C komen. Boven de 60°C  stollen de eiwitten in biest en zullen veel antistoffen verloren gaan. Het is belangrijk dat u de biest rustig en geleidelijk opwarmt. De Coloquick is hierbij een praktisch hulpmiddel.

Bent u al klaar voor de start?

Onze kalverspecialisten staan klaar om u te helpen bij de beste start voor u kalveren.

Neem contact op

Telefoon

Ik zou graag willen dat jullie telefonisch contact met mij opnemen.

Bel ons

Vragen?